De största nybörjarmisstagen inom MTB-cykling

Alla har vi begått misstag och haft felaktiga uppfattningar om MTB-cyklingen. När man ger sig in i en ny sport eller skaffar sig en ny hobby är det oundvikligt att man begår misstag. Man har sin egen uppfattning om saker och ting, orealistiska förväntningar och inom cyklingen trillar man av sadeln fler än en gång.

Man lär dock från sina misstag och inser att det inte är någon bra idé att till exempel bromsa för hårt med handbromsen och flyga över styret. När man väl har gjort det en gång kommer man förhoppningsvis inte göra det igen. För att belysa de vanliga misstag som nybörjare inom MTB-cyklingen gör har vi här valt att ta upp några av dessa.

Att inte bära vadderade cykelbyxor

När man börjar cykla på sin mountainbike är det vanligt att man underskattar behovet av vadderade cykelbyxor. Man vill inte ha känslan av att man bär en blöja. När man har gett sig ut i MTB-spåret och skumpat omkring på stenigt underlag spelar det ingen roll om man är man eller kvinna – de känsligare delarna av kroppen får betala priset. När du efter en sådan upplevelse tvingas alternera mellan att sitta på respektive sida av rumpan, är du förmodligen ganska snabb att beställa ett par vadderade cykelbyxor på nätet. Sedan kommer du inte att cykla mer än korta sträckor på plant underlag utan dessa. Detta är förmodligen det allra vanligaste nybörjarmisstaget men det finns förstås fler:

  • Att inte bära hjälm. Som nybörjare förstår man inte alltid vikten av att bära hjälm i MTB-spåret. Cykelhjälmen kan dock vara skillnaden mellan liv och död, då du till exempel kan slå huvudet i en stubbe eller sten om du faller av cykeln. Genom att skydda huvudet med en bra cykelhjälm kan du minska risken för att huvudskador uppstår till följd av ett sådant fall.
  • Att inte bära rätt kläder för ändamålet. Det är viktigt att man bär rätt kläder när man ägnar sig åt MTB-cykling. Det är därför marknaden är fylld med speciella cykelkläder. Handskar, glasögon och bra cykelskor är exempel på utrustning som du bör ha förutom cykelkläder och cykelhjälm.